Hormonen, vetverbranding en voeding

Veel mensen, met name vrouwen, hebben hedendaags last van een verstoorde hormoonbalans. Dit is geen onverwacht gevolg gezien het feit dat producten zoals vlees, vis, melk en eieren tegenwoordig kunstmatige hormonen bevatten. Deze hormonen komen het lichaam binnen via voeding dat is bewerkt, maar ook van nature komen hormonen voor in voeding (deze zijn echter niet schadelijk).
Kunstmatige hormonen kunnen zorgen voor een mogelijke disbalans. Een disbalans van hormonen kan voor verschillende gezondheidsklachten zorgen waaronder een verminderde weerstand, depressiviteit en ook problemen met het verliezen van vet. De verdeling van vet op het lichaam is namelijk geregeld door hormonen.

Wanneer jij erachter bent welke hormonen bij jou in het lichaam uit balans zijn, is het logisch dat je ook gerichter kunt trainen, eten en bepaalde supplementen kunt inzetten om een gezonde balans terug te vinden. De concentratie hormonen in het lichaam zijn af te meten door op bepaalde plekken van het lichaam de dikte van de huidplooi te meten. Zo zegt bijvoorbeeld een dikke huidplooi bij de onderkant van het schouderblad dat er veel insuline wordt geproduceerd.

Voor ik verder ga vertellen zijn er twee dingen belangrijk om te weten:
·       vet massa is de totale hoeveelheid vet op je lichaam
·       vetverdeling bepaald waar het vet wordt opgeslagen
Het is duidelijk dat er een verschil zit tussen de vetopslag bij een man en de vetopslag bij een vrouw. Geslacht is hiervoor een bepalende factor. Dit heeft te maken met een verschil in DNA. Waar vrouwen eerder vet op de heupen en benen opslaan, wordt het vet bij mannen eerder verdeeld over het gehele lichaam.
Stress
Uit onderzoek is gebleken dat het stresshormoon cortisol, zowel bij mannen als vrouwen, de meeste invloed heeft op de vetverdeling. Cortisol stimuleert namelijk het enzym Lipoproteïne Lipase (LPL), wat ervoor zorgt dat cellen vet kunnen opslaan. Dit wil zeggen dat het belangrijk is om het stresslevel zo laag mogelijk te houden door voldoende te ontspannen, op tijd en kwalitatief goed te slapen en daarnaast voldoende rust te nemen van je training. Ook dat kan namelijk een stressfactor zijn.
Hoe kunnen we die hormonen op een natuurlijke manier verbeteren?
Voeding is één van belangrijkste factoren als het gaat om het creëren van een juiste hormoonbalans. Daarom hier een aantal producten die kunnen helpen bij het verbeteren van hormoonspiegels.
·       Volle granen zoals quinoa, zilvervliesrijst of havermout: deze producten bevatten een lage glycemische index waardoor stijging van de bloedsuikerspiegel minder groot is.
·       Noten en zaden zoals ongezouten walnoten, amandelen en pompoenpitten: deze producten bevatten eiwitten, gezonde onverzadigde vetten, vitaminen en mineralen. Vetproducten zorgen er ook voor dat insuline minder snel wordt afgegeven in het lichaam.
-> Noten, sesamzaad en pindakaas bevatten tryptofaan. Dit is een aminozuur dat invloed heeft op hormonale problemen zoals angst en depressie.
·       Kruisbloemige groenten zoals bloemkool, broccoli en kool: Deze groenten zijn een bron van fyto-oestrogeenverbindingen die helpen hormonen in balans te krijgen. Daarnaast zijn groenten natuurlijk rijk aan talloze antioxidanten en voedingsstoffen die ons lichaam beschermen tegen infecties, ontstekingen en ziektes.
De volgende producten kun je beter mijden ivm hormoonverstoring:
·       Verzadigde vet producten waaronder ook rood vlees: een overmaat aan verzadigd vet kan leiden tot een oestrogeen-dominantie wat hormoonspiegels in de war schopt.
·       Geraffineerde voedingsmiddelen met suiker of wit-meel: deze producten verhogen de bloedsuikerspiegel en hebben daarom een negatieve invloed op de insuline gevoeligheid en algehele hormonen in het lichaam.
·       Fast-food: deze producten spreken voor zich. Fast-food bevat veel verzadigd vet, suiker,  vaak te weinig vezels en te weinig volwaardige voedingsstoffen die de hormoonbalans kunnen verstoren.

Fijne zondag!

Liefs, Yvonne




EmoticonEmoticon