Tegenwoordig zijn steeds meer verschillende soorten en merken van melk in omloop. Reden om hier even op in te gaan. Voornamelijk positief, want onze voedselmaatschappij speelt langzaam gelukkig in op de hype dat gezondheid voor steeds meer mensen belangrijk wordt.
Dit houdt in dat men steeds zorgvuldiger omgaat met zijn keuze rondom voeding en producten. Daar ben ik als diëtist natuurlijk erg blij mee, maar dit maakt de keuze voor de consument in de supermarkt wel steeds moeilijker. Wat is nu gezond en vooral, wat is het verschil in producten? Amandelmelk, kokosmelk, magere melk, lactosevrije melk.. er bestaan een tal van melksoorten. Nog niet eens te spreken over het aantal aanbieders op de Nederlands zuivelmarkt. In dit bericht wil ik het uitsluitend hebben over de plantaardige melksoorten. Plantaardige melk is voornamelijk voor veganisten de perfecte manier om zuivel te kunnen nuttigen. Het wordt gezien als volwaardig melkvervanger en moet dan ook dezelfde basiskenmerken hebben als koemelk. De juiste voedingswaarde, consistentie, uiterlijk en smaak. Plantaardige melk wordt gemaakt met granen, peulvruchten en noten. Veel mensen denken dat plantaardige melk gezonder is, maar dit hoeft heus niet zo te zijn. Wat zijn dan wel de voor- en nadelen?
Havermelk
Te kenmerken aan een hoger vezelgehalte als andere melkvarianten. Niet heel onlogisch, het wordt gemaakt van het graan haver. Haver is helaas niet glutenvrij, al denken veel mensen van wel. Dit betekend dat haver mogelijk een allergische reactie kan veroorzaken (natuurlijk alleen wanneer dit is vastgesteld door een arts). Haver bevat daarnaast beta-glucanen. Uit wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat beta-glucanen invloed hebben op een gezond cholesterolgehalte. Positief puntje dus! Havermelk is wel wat lager in het eiwitgehalte.
Rijstmelk
Rijstmelk is volledig allergenen vrij. Voor velen een echte uitkomst. Rijstmelk kan dus ten alle tijden met een gerust hart worden gedronken (uitzonderingen daargelaten). Het heeft een vrij milde smaak en is zeer geschikt als kook- en bakingrediënt. Deze melk bevat over het algemeen wel net iets meer koolhydraten, minder eiwitten en schuimt helaas slecht. Betekend overigens niet dat dit niet in de koffie gebruikt kan worden. Rijstmelk kan per merk erg verschillen in smaak. Dit is dus even uitproberen.
Amandel- /cashewmelk
Deze melk wordt steeds populairder en dat is af te meten als ook Starbucks de amandelmelk in zijn assortiment opneemt. Het is gemaakt van geroosterde amandelen of cashewnoten. Dit geeft een lichte tot intense notensmaak afhankelijk van het merk. Het fijne aan amandelmelk is dat dit drankje zonder suiker verkrijgbaar is. Zo bestaat er een gezoete en ongezoete variant. Dit maakt de ongezoete variant very low calorie. Een echte aanrader mocht dit iets zijn wat voor jou belangrijk is. Amandelmelk bevat daarentegen wel allergenen en is ook lager in het eiwitgehalte als koemelk.
Hopelijk zijn jullie weer iets wijzer en maakt dit de keuze in de supermarkt wat makkelijker. Dat ik hier alleen de plantaardige soorten behandel betekend niet dat dit de soorten zijn die persé gezond zijn om te gebruiken. Afhankelijk van een doel, persoon, eetpatroon etc. kan men hierin een keuze maken.
Liefs, Yvonne
EmoticonEmoticon